titleВ продължение на много векове кафето е било познато само в Арабския полуостров. През 17 век през Турция се е разпространило в Европа, а едва през 18 век френски моряци го пренасят в Америка, където сега се отглежда и произвежда почти 90 % от кафето в света.

Кафето се приготвя от зърната на вечнозеленото кафеено растение - дърво или храст, разпространено предимно в Латинска Америка, Карибите, Африка, Арабски полуостров и Индонезия. Сега, съществуват над 100 сорта кафе. Названието на сортовете най – често, е свързано с местността, където сортът се отглежда.

Основните сортове са Робуста и Арабика. Кафееното растение робуста обитава предимно долини и дава плодове с по-високо съдържание на кофеин и  горчивина  Няма киселинност, ароматът е слаб, а цената - ниска. Арабика е с по наситен аромат, балансирана  киселинност и с по-малко съдържание на кофеин. В световен мащаб производството на Арабика е около 69 %, а на Робуста около 30% . Този сорт (Арабика)  е по-взискателен, расте при 1500 метра надморска височина при по-топъл климат.

В България досега най-разпространен е по-евтиният сорт Робуста, който идва главно от Индонезия. Той е по-горчив и мазен, с по-стипчив и едностранен вкус. Експертите твърдят, че Робустата е кафе за бърза и непретенциозна употреба, докато Арабиката е носителят на съвършения вкус и аромат.
България е на второ място в света по консумация на кафе-еспресо. Пред нас е само Италия, където след Втората световна война е открита прелестта на тази напитка. В страната ни еспресо-културата има вече 40-годишна история.
България обаче отдавна се води в групата на кафеевите държави. Не само заради близостта ни до Турция, където е открито първото кафене, но и заради традицията да пием повече кафе, отколкото чай.

Всеки българин годишно изпива около 6  килограма кафе, което е около средните стойности за Европа, а общото потребление у нас е от 15 до 17 хил. тона годишно За сравнение  югославяните изпиват за 12 месеца 4 килограма, германците поглъща по 9 кг, докато финландците са рекордьори с по 13 кг., Грубата сметка показва, че нашенци изпиват по около 1050 кафета на година, тъй като нормална доза от черната течност се приготвя от 6 грама смляно кафе. Като цяло, българинът го предпочита горчиво с ниска киселинност и високо съдържание на кофеин.

Най-разпространената "доза" кафе у нас, която се продава масово в заведенията и павилионите, се приготвя от 6 грама кафе и 100 милилитра вода. Така нареченото "дълго" кафе се прави с около 120 милилитра вода, а късото - с 50-70. В последните години обаче в България се забелязва увеличаване консумацията на шварц кафе, капучино и мляко с кафе, особено сред младите работещи хора, подложени на силен стрес. Това се налага поради факта, че тези напитки са с по-лек и ефирен вкус и по успешно се съчетават с храна.

През 2007 година са изпити около 6,5 млн. тона в целия свят. Най-големите консуматори са западноевропейците, следвани от народите на страните-производителки. В Европа едни от първите кафеджии обаче са по-северните народи. Холандия е пионер в това отношение, а самата компания "Дау Егбъртс" се ражда през 1753 г. като малка семейна фирма, за да достигне положението на един от законодателите на световните борси в наши дни.