Кафето се приготвя от зърната на вечнозеленото кафеено растение - дърво или храст, разпространено предимно в Латинска Америка, Карибите, Африка, Арабски полуостров и Индонезия. Сега, съществуват над 100 сорта кафе. Названието на сортовете най – често, е свързано с местността, където сортът се отглежда. Основните сортове са Робуста и Арабика. Кафееното растение робуста обитава предимно долини и дава плодове с по-високо съдържание на кофеин и горчивина Няма киселинност, ароматът е слаб, а цената - ниска. Арабика е с по наситен аромат, балансирана киселинност и с по-малко съдържание на кофеин. В световен мащаб производството на Арабика е около 69 %, а на Робуста около 30% . Този сорт (Арабика) е по-взискателен, расте при 1500 метра надморска височина при по-топъл климат. В
България досега най-разпространен е по-евтиният сорт Робуста, който
идва главно от Индонезия. Той е по-горчив и мазен, с по-стипчив и
едностранен вкус. Експертите твърдят, че Робустата е кафе за бърза и
непретенциозна употреба, докато Арабиката е носителят на съвършения вкус
и аромат. Най-разпространената "доза" кафе у нас, която се продава масово в заведенията и павилионите, се приготвя от 6 грама кафе и 100 милилитра вода. Така нареченото "дълго" кафе се прави с около 120 милилитра вода, а късото - с 50-70. В последните години обаче в България се забелязва увеличаване консумацията на шварц кафе, капучино и мляко с кафе, особено сред младите работещи хора, подложени на силен стрес. Това се налага поради факта, че тези напитки са с по-лек и ефирен вкус и по успешно се съчетават с храна. През 2007 година са изпити около 6,5 млн. тона в целия свят. Най-големите консуматори са западноевропейците, следвани от народите на страните-производителки. В Европа едни от първите кафеджии обаче са по-северните народи. Холандия е пионер в това отношение, а самата компания "Дау Егбъртс" се ражда през 1753 г. като малка семейна фирма, за да достигне положението на един от законодателите на световните борси в наши дни. |