alt

 

Малко история
Кафето има дълга история. Произходът на тази популярна напитка е в планините на Етиопия. Там расте дървоподобен кафеен храст, който в дивата природа достига височина от около десет метра. През десети век, номадски племена открили, че зрелите зърна са ядливи.

През 13-ти и 14-ти век, кафеените зърна прекосили Червено море и били внесени в Арабия. Легендата разказва, че монаси открили как от опечени кафеени зърна може да се получи напитка, която има същия енергизиращ ефект, но с много по-добър вкус.

През 17 век през Турция кафето се е разпространява в Европа. Дълго време кафето оставало екзотична, скъпа и недостъпна напитка. Арабските търговци, опасявайки се от загуба на монопола си над търговията с този ценен продукт, много строго охранявали суровите зърна.
До края на 17 век Етиопия и Йемен били единствените страни, в които се отглеждало кафе. Холандците били първите европейци, на които се удало да отгледат фиданка кафеено дърво, след като холандецът Петер ван дер Брок, който се занимавал с търговия в йеменското пристанище Мока, успял тайно да пренесе в Европа ценните семена.

Така холандците успяват да разбият монопола на отглеждането на кафе в Източна Индия. Около началото на 18-ти век отглеждането на кафе се разпространява чрез колониалното господство до Карибите, Централна Америка и Бразилия. От средата на 19-ти век, кафето е една от най-важните стоки в света.
В наши дни в Америка се отглежда и произвежда почти 90% от кафето по света.

 

Плантацията за кафе
Кафето се отглежда в плантациите за кафе. Семената на растението кафе са засяват в специално подготвени лехи. Кафеените растения започват да дават плод през третата или четвъртата година в продължение на около десет години.

 

altСортовете Арабика и Робуста
За направата на еспресо кафе се използват два вида кафе на зърна: Арабика и Робуста. Кафеените зърна се рзличават по вид, произход, вкус и аромат. Основната характеристика на сортът Арабика е, че той е сушен на слънце и затова често се гарантира сладко и ароматно кафе. Сортът Робуста е с много силен вкус и е с по-високо съдържание на кофеин.

 

Събирането на кафе

Събирането на кафе може да отнеме четири месеца, понякога дори и по-дълго. Средно на ден берачите на кафе събират между петдесет и сто килограма зърна.

Накисване
Процесът по измиване на зърната е относително скъп, но той подобрява качеството на кафето. Зърната преминават през воден канал, за да се накиснат и да се премахнат примесите. Неузрелите плодове потъват на дъното, а зрелите плодове изплуват. Така зрелите плодове могат да бъдат обработвани допълнително.

Сушене
В Бразилия и големи части от Африка и Азия, се използва сушене за по-нискокачествени зърна Арабика и Робуста. Тази проста техника е по-малко трудоемка, отколкото накисването, но води до намаляване на качеството, тъй като продължителността на процеса на сушене на зърната зависи от климатичните условия.

Контрол
Последният етап е оценка на качеството на кафето. Зърната кафе са оценяват, опечат, смилат и номерират. След това дегустатори на кафе преглеждат и опитват всяка проба, за да дадат своята оценка.


titleСмесване
За да се получи желаният вкус на кафето, различни видове кафе се смесват заедно. Основната цел е да се постигне вкус и аромат, които винаги могат да бъдат възпроизведни. Специалистът по смеси използва доказани рецепти, които отговарят на критериите на вкуса на даден регион. Кафето е естествен продукт и тъй като качеството на реколтата не винаги е едно и също, тези смеси трябва да се актуализират редовно.

Изпичане
При изпичането е важно да се знае как ще бъде приготвяно кафето, защото различните методи на изпичане придават специфичен вкус и аромат.
Има три начина на изпичане:
Светлото изпичане придава на кафето мек вкус. Този вид кафе е особено популярен в Скандинавия.
Средното създава леко по-силен аромат, който е популярен в Централна Европа и Съединените щати.
От тъмно изпеченото се получава кафе със силен, горчив вкус. Това кафе се консумира предимно в страните от Южна Европа.

Пакетиране
За да се гарантира, че вкусът на кафето, когато то достигне потребителите, ще е също толкова добър, колкото, когато е напуснало завода, кафето се запечатва във вакуумна опаковка. Качеството на кафето се влошава бързо от кислорода във въздуха. Кислородът засяга деликатните аромати на кафето, така че те намаляват след известно време. Препоръчително е след отваряне на опаковката кафето да не се съхранява твърде дълго.

altСедем златни правила за получаване на перфектна чаша кафе:

1. Изберете правилното кафе (смес) според своя вкус.
2. За да има хубав вкус, трябва да използвате прясно смляно кафе.
3. Изберете подходяща мелачка за кафе.
4. Загрейте прясна студена вода. За да получите най-доброто от кафето си, температурата на водата трябва да бъде близо до точката на кипене: ± 96°C.
5. Сервирайте кафето с правилната температура (непосредствено след като е налято).
6. Всичко, което сте добавили (захар, подсладител, сироп, мляко, сметана, какао) влияе на вкуса на кафето.
7. Най-добрият начин да се запази качеството на кафето е да го съхранявате в оригиналната му опаковка, в херметически затворени съдове.