alt 

За чая
Чаят е най-популярната напитка в света след водата. Чаят се получава чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст.

Видове чай


Черен чай - Черният чай се произвежда от листата на чаеното растение. Това е най-популярният вид чай в света и е в основата на различни чаени смеси. След като се оберат, листата на черния чай претърпяват пълна ферментация. Преди това се подлагат на увяхване и навиване. Тези обработки предизвикват отделянето на сокове и ензими, които стимулират оксидацията.

Зелен чай
- Зеленият чай също се добива от чаеното растение, но след като се оберат листата се изсушават, така че да запазят оригиналния си зелен цвят и вкус. Голяма част от зеления чай се произвежда в Азия и поради това там е особено популярен вид.

Ройбос - Ройбос е растение, което расте в естествена среда в Южна Африка. Ройбос не се добива от чаеното растение и затова всъщност не е вид чай. Иглите от растението се берат, раздробяват и оставят на слънце, за да се окислят. По време на последната фаза на обработка Ройбос придобива своя червено-кафяв цвят. За разлика от други видове чай, ройбос не съдържа кофеин.

 

Къде се отглежда чаят?title
Основно чаят се отглежда в Индия и Китай.  Други държави в Азия, където се произвежда чай, са: Шри Ланка (Цейлон), Индонезия (особено Ява и Суматра), Виетнам и Япония. В Африка Кения е най-големият производител на чай преди Малави, Уганда и Танзания. В Европа Турция е най-големият производител на чай. Чай се произвежда също и в различни региони в Южна Америка.

Обработка на чая
След прибиране на реколтата, чаените листа се занасят в големи торби във фабриката за обработка. Методите за обработка на чая варират по региони, но процесът винаги се състои от четири основни елемента: увяхване, навиване, ферментиране и сушене. След това чаят се сортира и опакова. Тази обработка на чая винаги се осъществява в страната на произход.

title 1 - Увяхване

По време на увяхването листата губят 40-50% от влагата си.

title 2 - Навиване

Чаените листа са навиват за около половин час между две хоризонтални абразивни повърхности

title 3 - Ферментиране

По време на ферментацията, въздух с температура от 25°C и влажност 95% вее през чаените листа.

title 4 - Сушене

Чрез изсушаване на листата се спира процесът на окисляване.

title 5 - Сортиране

След изсушаване, чаят се сортира по големина на листата.

title 6 - Пакетиране

Чаят се опакова добре, за да се предпази от външни въздействия по време на транспортиране.

Съчетаване
Има много фактори, които влияят на вкуса на чая, например на страната на произход, сезона, когато чаят е бран, както и климатичните условия, на които е изложено чаеното растение. За да е сигурно, че чаят Pickwick е с неизменен вкус и качество, след прибирането на реколтата и обработка, специалист оценява качествата на чая. Той избира видовете чай и ги съчетава в смеси.
Сместа може да бъде незабавно опакована, но също може да служи и като основа за ароматизирани видове чай. Примери за ароматизирани чайове са Pickwick горски плодове и Pickwick Green Tea Lemon. За тези смеси чаят се смесва с парченца плодове и естествени аромати.